İlaç Bulamıyorum !

Ülkemizde büyük bir sorun haline gelmeye başlayan ilaç yokluğu sorunu gündemden düşmemeye başladı. Türk Eczacılar Birliği bu sorunun temelinde Eczanelerin değil, ilaç fiyatlandırma politikalarının olduğunu söylüyor. Günümüzde her şey yenileyerek, kendini geliştirerek ilerlerken 14 yıldır aynı politikanın kullanılması sonucunda kur sorunları yaşadığımız bu dönemde aradığımız ilaçları bulmak giderek zorlaşıyor. Eczacılar en rahat bulunan ilacın dahi şu an kıtlığını yaşadıklarını dile getiriyorlar. Hastalar için ise durum düşünüldüğünden daha zor bir hale gelmiş durumda. Kronik hastalıkları olan ve ilacına muhtaç olan hastalar bulamadıkları ilaçlar için kendi şehirleri dışında ki eczanelere gitmeye başladı. İlaçların yanı sıra sağlık malzemeleri de kıtlık yaşayan ürünler arasına…

Aşı Karşıtlarına Dur Diyelim !

AŞIDAN KAÇMAYIN Sağlık personellerimizin üstün çabası ile aşılanmada ileri bir seviyeye doğru gidiyoruz. Halkımızın da zamanla ön yargılarını kırması sayesinde birçok yerde aşılanmayı hızlandırmak için aşı çadırları kuruluyor. Avm, Pazar yerleri, fuarlar ve havaalanlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin fabrikaları dahi gezerek aşı yapması ve evde aşı hizmetinin başlaması ivmemizi giderek artırıyor. Aşısız hiçbir vatandaşımızın kalmaması için bilinçlendirme ve aşı hizmetleri tüm Türkiye’de detaylı şekilde devam ediyor. Aşılanma hızımız son zamanlarda bu kadar hızlı giderken aşılanma hedeflerimize gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Herkesin aynı bilinçte olması için çevremize karşı duyarlı bir vatandaş olarak hareket etmeliyiz. Unuttuğumuz şey aşının bireyden çok toplumu etkilemesidir. Daha…

Başkasının İlacını İçme

İlaç kullanmak ciddi bir iştir. Ülkemizde ne yazık ki son derece bilinçsizce ilaç kullanılmakta, maddi boyutu bir yana dursun, ilaçların sebep olabileceği ciddi yan etkiler bakımından oldukça ciddi riskler alınmaktadır. Unutmayalım ki, vücudumuz sorunlarla karşılaştığında bunların çoğunluğunu kendi kendine yenmek üzere güçlü bir bağışıklık sistemine sahiptir. Ancak bağışıklık sistemi gelişmek ve güçlenmek için antrenman yapmalı ve destek almadan bazı savaşları sürdürmelidir. Bu noktada sisteme dışarıdan yapılacak her müdahale sistemin güçlenmesi yerine tembelleşmesine sebep olacaktır. Virüs ve bakterilerin de diğer tüm canlı organizmalar gibi değiştiğini hesaba katacak olursak, vücudumuzun da aynı biçimde değişmemesi halinde bu savaşlardan başarıyla çıkmasının imkansız olduğu gerçeği…

Muayene Ücretleri Kargaşası

Hastalar ve eczacılar arasında olan en büyük çıkmazlardan biri muane ücretleri olmaya devam ediyor. Bu sistem devreye girdiğinde aracı eczaneler olduğu için bu ücreti tamamen onların aldığı ya da almak zorunda olduğu gibi bir algı oluştu. Bunu yenmek ve her gelen hastaya bunu izah etmek bir dönem eczacıların yaşadığı popüler bir sorundu. Peki ya şimdi? Bu sorunu tam anlamı ile çözdük diyemeyiz. Yaptığımız eczane-eczacı görüşmelerine dayanarak söylüyorum ki sorunu eczacıya yıkmak evirilip eczacıya yakınmak haline gelmiş. Bir kesim artık muane ücretlerini eczanelere herhangi bir katkısı olmadığını, alınan ücretleri eksiksiz bir şekilde devlete teslim ettiklerini artık bilse dahi bunun yakınması yine…

Muadil İlaç Sorunu

Eczacılara göre bu konuda tam bir bilgi kirliliği mevcut. Doğru kanallardan öğrenmek yerine kulaktan dolma bilgilere olan inanç bu konuda çözümün önüne geçmekte. Çoğu hastanın ilacını bulamadığı zaman muadil ilacı almak istememesi anlık sorunlara neden olabiliyor. İlaçların muadillerinin kullanımlarının sorun olmadığını aksine ilacı bulmanın zor olduğu zamanlarda veyahut aciliyet gerektiren dönemlerde muadil ilaçların hayat kurtaran bir çözüm olduğunu dile getiriyorlar. Duruma bilinçsiz ve güvensiz yaklaşmak yerine doktorunuzdan veya eczacınızdan bilgi alarak ilerlemek her zaman daha iyi olacaktır.

Devletin Ücretini Karşılamadığı İlaçlar

SGK’nın karışılamadığı ilaçlar olarak da bahsedeceğimiz ilaçlar. Devlet bütün ilaçların ödemesini karşılamıyor her yıl belirlenen liste gereği karşılanan ilaç listesi belirleniyor. Her yıl bu listeye daha fazla ilaç eklenmektedir. Bu durumun genel olarak ilaç firmaları ve devletin politikalarına bağlı olduğunu söyleniyor. Eczanelerin bu konuda ise bir yaptırımları olmasa da sık karşılaştıkları bir sorun olarak karşılanmayan ilaç ücretleri gelmektedir.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Kendimizi hasta hissettiğimiz her an evde stokladığımız ilaçları içmek en büyük hatalarımızdan biri olsa gerek. Soruna kökünden başlamak gerekirse hasta olduğumuzda aldığımız ilaçları düzenli kullanmıyor, tam bitirmiyor ve bunları stokluyoruz. Kendimizi kötü hissettiğimiz anda ise içeriklerine ve son kullanma tarihlerine bakmadan bu ilaçları kullanmak ilk çözümümüz oluyor. Ülkemizde yanlış ve bilinçsiz kullanılan ilaçlar yüzünden oluşan tedavi süreleri uzaması ve can kayıpları bir hayli fazladır. Eczaneden aldığımız ilaçları içeriklerini okuyarak eczacımıza danışarak düzenli bir şekilde kullanmalıyız. Cep İlaç halkımıza bu konuda büyük bir destek oluyor. Telefonunuzdan daha kolay bir şekilde ilaç bilgilerinize ulaşabilir, ilacınız ile ilgili aklınıza takılan her sorunu eczacınıza…

En çok karşılaşılan rahatsızlıklar

Günümüzde en çok karşılaşılan rahatsızlıklar, kuşkusuz kalp ve damar hastalıklarıdır. Onlar takip eden, diyabet ve kanserden sonra akciğer rahatsızlıkları ve eklem rahatsızlıkları şeklinde uzayan bir liste bulunmaktadır. Fakat bu listede akciğer rahatsızlıkları dışındaki her hastalık için birinci etkenin aşırı kilolar olması sebebiyle, belki de ilk sıraya obeziteyi yerleştirmek hiç de yanlış olmayacaktır. Obezite, doğrudan kan şekerinin yükselmesine sebep olur ve uzun vadede kalıcı biçimde diyabete sebep olur. Diyabet başta kalp ve damar hastalıklarını tetiklerken, kalp krizi geçirmek için obezite tek başına bir unsurken, yanına eklenecek diyabet ölümcül sonuçlara yol açacaktır. Kanserin görülme oranı obez hastalarda diğerlerine göre misliyle fazladır. Son…

Artık reçetelerimizi eskisi gibi kağıtta göremiyoruz

Modern zamanlarda her alanda olduğu gibi, Hastane – eczane arasındaki iletişim de dijital kanallardan sağlanıyor. Ve artık elimize verilen okuyamadığımız kağıtları eczaneye götürmüyoruz. Bize verilen barkodlar veya sadece TC Kimlik Numaramızla, hekimin yazdığı ilaçları eczanelerden temin edebiliyoruz. Bu yöntem bir çok açıdan faydalı olmaktadır. Öncelikle Örneğin günde yaklaşık 1 milyon reçete yazılan ülkemizi baz alacak olursak, sadece bizim dahi doğaya sağladığımız katkı hatırı sayılır düzeydedir. Kaldı ki reçetelerin kağıt üzerinde oluşunun ne doktor, ne eczane, ne de hasta bakımından bir önemi yoktur. Dijital verinin arşivlenmesi ve istenildiği zaman ulaşılabilmesi çok daha kolay ve masrafsızdır. Ayrıca verinin dijital ortama otomatik olarak…

Kendi kendinin doktoru olmak

Kendi kendinin doktoru olmak, bir Türk atasözü olan “kişi kendinin doktorudur” cümlesi ile benliğimize yerleşmiş oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Elbette önleyici tedbirler bakımından hekimlik seviyesinde olmasa da bilgi sahibi olmak gereklidir. Ancak hastalıkların tedavisi, ilaç kullanımına karar verme gibi süreçler Kendi kendinin doktoru olan bireylerin hayati riskler almasına sebep olur. Hastaneye gittiğinizde sizin için yapılan tahliller sadece bir prosedür değildir. Hekimin ilaç verme ve tedavi uygulama yöntemine karar verme aşamasında danıştığı kaynaklardır. Ve doktor dahi olsanız, bazı sorunları tahliller ve tıbbi görüntüleme kaynaklarına başvurmadan tedaviye başlayamazsınız. Bu noktada tıbbi bilginiz de yoksa, kendi kendinize vereceğiniz kararlar oldukça büyük problemlere yol…